Heusden nog altijd goedkoop!

Afgelopen week viel de aanslag OZB weer bij vele mensen in de al dan niet digitale brievenbus. Tegelijkertijd verscheen er een publicatie van Vereniging Eigen Huis met een berekening van de lokale lastendruk in Nederland. Uit die publicatie blijkt dat in de meeste gemeenten in Nederland de OZB licht stijgt (1 tot 2%). Ook in onze regio is dat het geval, al is Heusden daarop een uitzondering. Volgens de berekening van de vereniging Eigen Huis stijgt de OZB in onze gemeente dit jaar met 7,4% en dat steekt schril af tegen de percentages in omliggende gemeenten waar de OZB met hooguit 3,7% (Haaren) stijgt.

Als je naar de totale lastendruk kijkt en dan met name de OZB, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing, dan blijkt dat Heusden er helemaal niet zo ongunstig uitkomt. Aan de hand van de cijfers van Vereniging Eigen Huis kun je het volgende overzichtje van de gemiddelde lasten per inwoner in Heusden en de ons omringende gemeenten maken:

Hieruit blijkt dat Wijk en Aalburg de goedkoopste gemeente is met 310 euro, op de voet gevolgd door Heusden met 332 euro. Vught is verreweg de duurste gemeente met 528 euro. Het is niet helemaal duidelijk hoe de Vereniging Eigen Huis de cijfers berekend heeft. Ik ga er vanuit dat men gebruik heeft gemaakt van de cijfers van de gemeentebegrotingen. In de begroting van Heusden zit bijvoorbeeld een totale OZB-opbrengst van 8,2 miljoen opgenomen. Bij de kerncijfers staat vermeld dat Heusden 43.800 inwoners telt en dan kom je dus inderdaad uit op een gemiddeld bedrag van (bijna) 189 euro per inwoner. Dat betekent dus dat de opbrengst OZB van bedrijven hier ook in is meegenomen en dat maakt vergelijking van dit soort cijfers al meteen lastig. Een gemeente met relatief veel industrie komt dan al gauw veel duurder uit dan een gemeente met relatief weinig industrie.

Hoe dan ook, Heusden scoort ondanks de verhoging van de OZB erg gunstig als je de cijfers met andere gemeenten vergelijkt. Dat komt niet alleen door de nog altijd relatief lage OZB, maar ook door de lage afvalstoffenheffing. Tilburg mag dan wel een lagere OZB hebben, maar de afvalstoffenheffing is er bijna 40 euro hoger.

Overigens bestaan de gemeentelijke lasten ook nog uit andere belastingen zoals hondenbelasting en toeristenbelasting. Die heb ik om verschillende redenen bewust buiten deze vergelijking gehouden. Ook die belastingen zijn in Heusden niet echt hoog te noemen als je de vergelijking met andere gemeenten maakt. Bovendien wordt de toeristenbelasting bijvoorbeeld niet betaald door inwoners van de gemeenten maar door toeristen die in de gemeente overnachten.

Kees Musters

Drunen, vrijdag 2 maart 2018

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters