Woningmarkt trekt aan

Korte agenda’s afgelopen week bij de informatievergaderingen. De vergadering Bestuur en Beheer ging wegens gebrek aan agenda zelfs helemaal niet door en de andere twee informatievergaderingen hadden ook nauwelijks agenda. Afgelopen donderdag werd in de vergadering Samenleving gesproken over de reclamebelasting en woensdag konden de leden van de cluster Ruimte zich buigen over enkele kleine bestemmingsplannetjes. Zelf mocht ik deze week invallen bij Ruimte: het was een kort genoegen want de agendapunten leverden nauwelijks stof tot discussie: het bestemmingsplan Vlijmen, Kerk Vliedberg is een mooi plannetje waar iedereen wel mee kan instemmen. Er komen 50 appartementen; er zijn geen zienswijzen ingediend (wat tegenwoordig een klein wondertje mag heten) en dus kan de procedure onbelemmerd verder. Vervolgens werd gesproken over het Ontwerpbestemmingsplan Parklaan Vlijmen; woningbouw op het voormalige schoolterrein aan de Parklaan. Volgens het geldende bestemmingsplan mogen hier al 20 woningen gebouwd worden, maar de gemeente wil dit aantal verder uitbreiden naar maximaal 32 woningen en daarvoor is een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Natuurlijk waren er wel wat vragen over dit plan, maar op zich was iedereen er wel positief over. Het plan gaat nu de inspraakprocedure in. Tot slot nog het Voorontwerpbestemmingsplan Victoria Haarsteeg, een toch wel behoorlijk uitbreidingsplan, zeker voor een kern als Haarsteeg. In dat nieuwe plan ten oosten van de Mommersteeg worden 160 woningen gebouwd. Al met al toch weer bouwplannen voor bijna 250 nieuwe woningen en zo merk je ook aan de vergaderagenda’s dat de woningbouwmarkt weer duidelijk aantrekt.

De afgelopen jaren ging het wat dat betreft vooral over Geerpark en de Grassen. Ook die ontwikkelingen komen nu in een stroomversnelling. Onlangs werden de handtekeningen gezet voor de bouw van 200 woningen in Geerpark waaronder 71 sociale huurwoningen, die Woonveste daar gaat bouwen. Ook de woningbouw in de Grassen komt in een stroomversnelling, zo werd deze week bekend gemaakt. Op de Bruneilaan in Drunen wordt er al volop gebouwd; andere plannen zijn nog in de voorbereidende fase zoals de Rembrandtlaan in Oudheusden (20 woningen), bestemmingsplan Elshout waarin diverse nieuwe ontwikkelingen zijn opgenomen, het plan Donkhof in Haarsteeg en bouwplannen aan de Oude Haven in Haarsteeg, een woning aan de van Haestrechtstraat en drie woningen aan de Kasteeldreef, beide in Drunen. En dan wordt er na al die jaren van voorbereiding eindelijk ook gebouwd in het Centrum van Vlijmen. Kortom, de bouwactiviteiten nemen weer toe, na vele jaren van crisis in de bouwwereld zie je dan eindelijk dat er weer gebouwd gaat worden. Ook de prijzen van koopwoningen zie je na jarenlange daling weer stijgen, zij het dat die ontwikkeling in de provincie een stuk rustiger gaat dan in de Randstad. Maar een geleidelijke, stabiele groei is over het algemeen beter dan een korte explosieve prijsstijging.

Voor de gemeente Heusden is dit uiteraard een goede ontwikkeling; immers de gemeente zit met een enorme grondpositie en heeft in de afgelopen jaren al grote verliezen op de grondexploitatie voor de kiezen gekregen. Momenteel staan er nog verliesvoorzieningen op de balans voor een kleine 20 miljoen. Een groot deel van dat bedrag zal ook inderdaad wel nodig zijn om verliezen te compenseren, maar mogelijk dat door het herstel van de woningmarkt een deel van die voorzieningen niet nodig zal blijken te zijn en dus weer kan terugvloeien naar de Algemene Reserve. Het is nu nog te vroeg om daar op vooruit te lopen; de komende jaren zal het blijken. Nog belangrijker is dat de bouw weer aantrekt en de bouw is natuurlijk een belangrijke trekker voor de economische ontwikkeling in het algemeen.

Kees Musters

Drunen, vrijdag 14 oktober 2016

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters